روابط آنکارا و تل آویو این روزها اوضاع عجیبی را از سر می گذراند. پس از ۱۲ سال تنش دوجانبه که بعد ماجرای حمله رژیم صهیونیستی به «ماوی مرمره» و کشته شدن ۹ شهروند ترکیه اتفاق افتاد، طرفین در تاریخ ۲۶ مرداد امسال عادیسازی کامل مناسبات را اعلام و دوره جدید از ماه عسل روابط پدید آمد. این گرمی مناسبات تا جایی پیش رفت که برنامه سفر اردوغان در ماه آینده به فلسطین اشغالی در تقویم دو کشور قرار گرفت.
با این حال در ادامه رویکرد سینوسی، حال ورق کاملا برگشته و دشمنی جایگزین دوستی شده است. در این مسیر به دنبال سخنان روز شنبه اردوغان که حماس را گروهی آزادی بخش و صهیونیست ها را اشغالگر خواند، تل آویو غروب شنبه دیپلماتهای خود را از «آنکارا» فرا خواند. در ادامه، «گیلعاد اردان» سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل ضمن توهین به رئیس جمهور ترکیه گفت: «اردوغان امروز تلاش کرد تا وجهه خود را بهبود ببخشد. عقرب همیشه عقرب باقی میماند». آنکارا هم البته گفته که توهین مقامات اسرائیلی به اردوغان را پاسخ خواهیم داد.
در همین رابطه، رضا عابدی گناباد، کارشناس مسائل ترکیه در گفتوگو با قدس با اشاره به دعوای لفظی و دیپلماتیک میان مقامات آنکارا و تل آویوو در طی روز های گذشته ، گفت:اردوغان امروز در حالی ژست حمایت از مردم مظلوم فلسطین را می گیرد که ترکیه دارای بیشترین میزان مبادلات اقتصادی و امنیتی با رژیم صهیونیستی در میان کشورهای اسلامی می باشد.
وی تصریح کرد: سیاست خارجی ترکیه در طی دو دهه اخیر همواره بر مبنای محور پاندومی و نوسانی بوده و اردوغان نیز همواره به دنبال کسب مشروعیت درسطح جهان اسلام و افکار عمومی به ویژه مردم کشورش بوده و این کار را از طریق حمایت های دوگانه از وضعیت فلسطین انجام می دهد.
او با اشاره به اینکه آنکارا متحد اصلی تل آویوو در منطقه است، افزود: یکی از مواردی که نشان دهنده اتحاد طرفین می باشد اعطای ویزای سه ماهه به شهرک نشین های صهیونیسم در طی ماه های اخیر بوده بطوریکه آنها از موشک باران وحملات نیروهای مقاومت و حماس در امان باشند.
اردوغان به دنبال امتیاز گیری از نام فلسطین
کارشناس مسائل ترکیه اظهار داشت: اگر اردوغان خود را حامی ملت فلسطین می داند باید در مرحله اول سفیر رژیم صهیونیستی را از کشورش اخراج کند، در طول چند هفته اخیر از عملیات طوفان الاقصی دو کشور لیبی و کلمبیا که از لحاظ سیاسی چندان وضعیت با ثباتی ندارند سفیران برخی کشورهای اروپایی و اسرائیل را از کشورشان اخراج کردند، امروز اردوغان به دنبال گرفتن امتیاز از نام غزه و کسب وجهه داخلی و بین المللی می باشد.
عابدی گناباد در ادامه تصریح کرد: ترکیه با جهان اسلام و کشورهای منطقه صادق نمی باشد بطوریکه این کشور همکاری های اطلاعاتی و نظامی با کشورهای آمریکا، انگلستان، ناتو و رژیم صهیونیستی بر علیه محور مقاومت انجام میدهد .حتی از سال ۱۹۶۰ میلادی آنکارا با تل آویوو همکاری های گسترده و نزدیک اصلاعاتی با یکدیگر دارند.
وی با اشاره به اینکه اردوغان می تواند به راحتی ماشین جنگی رژیم صهیونیستی را منهدم کند، افزود: امروز ۶۰درصد از نفت اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان تامین می شود و از طریق خاک گرجستان به ترکیه منتقل و سپس به اسرائیل صادر می شود ، اگر ترکیه با جهان اسلام و مردم فلسطین صادق بود باید با قطع صادرات نفت جلوی ماشین جنگی رژیم صهیونیستی در کشتار مردم بی پناه غزه را بگیرد.
ارسال کمک های ترکیه به اسرائیل
او به سخنرانی هایی که اردوغان در فاصله ۱۵ تا۱۸ مهرماه درحمایت از اسرائیل انجام داده پرداخت و گفت: اردوغان از ابتدای عملیات طوفان الاقصی چندین محموله بعنوان کمک های انسان دوستانه به اسرائیل اعزام کرد و حتی در تماس های تلفنی با نتانیاهو در حمایت از تل آویوو با این رژیم ابراز همدردی کرد.
کارشناس مسائل ترکیه در ادامه تصریح کرد: اما اردوغان در ادامه زمانیکه حمایت افکار عمومی، جهان اسلام و کشورهای غربی را دید در یک چرخش ۳۶۰ درجه مواضع خود را در قبال فلسطین و حمایت از غزه تغییر داد.این درحالی است که چندماه قبل از عملیات طوفان الاقصی اردوغان با نتانیاهو در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برای گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی بایکدیگر دیدار داشتند.
عابدی گناباد سخنان چند روز گذشته اردوغان درباره حماس و ملت فلسطین نوعی رقابت با جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: در طول بیست و سه روز از آغاز عملیات طوفان الاقصی و کشتار وحشیانه رژیم صهیونیستی ایران با دیپلماسی فعال و پویا میدان دار محور مقاومت شد بطوریکه نقش سازننده ای در مجکع عمومی سازمان ملل متحد و قطعنامه روسیه ایفا کرد، همین امر منجر شد شخصیتی مانند اردوغان که خود را اخوانی می داند وارد رقابت میدانی با تهران شود.
وی در پایان اظهار کرد: امروز محوریت منطقه در غرب آسیا در اختیار جمهوری اسلامی ایران است بطوریکه کوچکترین موضع تهران درباره فلسطین در رسانه ها ی غربی و عربی منعکس می یابد، این در حالی که نسبت به سخنان مقامات کشورهای دیگر مانند عربستان سعودی، مصر و ترکیه رسانه ها کمتر واکنش و بازتاب نشان می دهند.افکار عمومی در منطقه و جهان اسلام رفتار و ایده های اردوغان را به خوبی شناخته اند و دیگر به سخنان وی اعتماد ی ندارند.
نظر شما